Historien om et bedehus

Den nye TV-serien Sprengkraft forteller en viktig del av norsk kirkehistorie.

Årstallet er 1979. Styret i Indremisjonen i det berømte bedehuset i Brødregata i Stavanger ser mørkt på framtiden. Arbeidet har stagnert i en årrekke, og nedleggelse er et av tiltakene som vurderes.

Da gjør de noe som skal få konsekvenser, ikke bare for Indremisjonen, men for større deler av norsk lavkirkelighet.

De “kaller” Stavangermannen Martin Cave til stillingen som bysekretær i foreningen. Det fører til dramatiske endringer.

Kursen til Stavanger Indremisjon endres når de ansetter Martin Cave som “bysekretær”. 40 år senere forteller han om menighetens historie i serien Sprengkraft. Foto fra filmen: Sanden Media
– Vellaget og engasjerende

Denne historien har IMI-kirken nå dokumentert i Sprengkraft, en dokumentarserie på seks episoder. Første episode sendes på TVL fredag 2. desember klokken 20.00.

– Det er veldig spennende at en menighet forteller historien sin på denne måten, sier TVL-sjef Alf Gjøsund.

Gjøsund sier at serien er vellaget og engasjerende, men understreker at det ikke er uavhengig journalistikk.

– Det er menigheten selv som har bestilt filmen, og programlederen er pastor Egil Elling Ellingsen. Samtidig er den produsert av Sanden Media, og de har gjort en veldig god jobb, sier Gjøsund, som setter pris på at man også tar opp uenighetene som oppsto underveis.

I dag heter Stavnger Indremisjon IMI-kirken, og er en av Norges største menigheter målt i aktivitet.
– Viktig å kjenne denne historien

– Ville den blitt lik om den hadde vært produsert av en uavhengig redaksjon?

– Antakelig ikke, men det vet man aldri. Men om dette er menighetens eget blikk på sin historie, er det like fullt en uhyre interessant del av norsk kirkehistorie som vi får et perspektiv på. Lavkirkelighetens vei mot en tydeligere kirkelig identitet – men også større åpenhet for karismatikk – er et av de viktigste utviklingstrekkene i denne delen av Kirke-Norge. Det er viktig å kjenne denne historien for å forstå disse miljøene i dag.

Serien vil gå hver fredag kveld på TVL fram til et stykke ut i januar, men vil også sendes i reprise på utvalgte tidspunkter. Den vil dessuten være tilgjengelig på tvl.no.