Tips og råd til programledere

Forskjellen på et godt og dårlig TV-program er ofte programlederens opptreden.

Forberedelse

Det finnes to måter å forberede seg til programlederjobben på. Den første, og kanskje viktigste, er å lære av de beste. Se på TV-programmer som Lindmo og Skavlan, eller Plussprat med Egil Svartdahl, og noter deg hvordan de sier og gjør ting.

Øv også på det du har tenkt å si. Skriv det ned på forhånd, les gjennom igjen og igjen, slik at du husker mest mulig av innholdet. Selvsagt kan du ha med deg huskekort, men de skal bare brukes som en påminnelse hvis du glemmer hva du hadde tenkt å si. Det skal være nok med et kjapt blikk ned på kortet for å komme på sporet igjen.

Øv deg også på hvordan du fremfører budskapet ditt – i de fleste tilfeller bør du snakke saktere og tydeligere enn du gjør til vanlig. På den annen side er det vanlig å legge mer luft på stemmen på TV og radio enn ellers. Prøv å bruke din vanlige stemme.

Litt generell kunnskap du bør være bevisst på:

I TV-ruta er det færre distraksjonselementer enn i virkeligheten, derfor vises alt mye tydeligere. Er du krøllete eller sjuskete kledd, vises det veldig tydelig. Derimot er det sjelden et problem om du er for pent kledd (men du skal selvsagt ikke kle deg til middag på slottet).

Tenk over fargevalg på klær. Unngå sprakende sterke farger (med mindre du er programleder i et program for barn eller ungdom), tenk heller på hvilke farger som passer til interiøret i studioet eller lokalet du befinner deg i.

Tenk også over kroppsholdningen din. Som programleder skal du være oppreist og aktiv. Det skaper ikke en uformell tone i programmet at du nesten ligger bakover i en myk sofa eller stol, du ser bare lat og passiv ut.

For ikke å nevne ansiktsuttrykket: Ingen ønsker å se sur ut på TV, men det gjør du fort hvis du ikke øver deg på det motsatte.

Introduksjonen

Ikke start programmet med å ønske velkommen til seere og deltakere. I stedet går du rett på sak – og tar velkomsten senere. For eksempel:

«Bare 30 prosent av befolkningen ber til Gud, viser en undersøkelse gjort av Norsk Monitor. Men den samme undersøkelsen viser også at hele 52 prosent av oss ber til Gud. Hvorfor ber så mange til en Gud de ikke tror på? Velkommen til Formiddagstreff fra Betlehem Drammen, jeg heter Gerd Olavsen.»

Tiden går saktere for de som ser på enn for deg. Særlig hvis det blir kjedelig, og formaliteter oppfattes ofte som kjedelige. Derfor dropper du velkomst-runden til alle deltakerne. I stedet introduserer du dem – så kort som mulig – når du henvender deg til dem første gang.

Underveis i programmet

Det vanskeligste ved å være programleder er å lede samtalen. Du bør kjenne tematikken på forhånd og vite hva du vil ha fram. Spørsmålene du stiller bør ha nettopp dette som siktemål: At gjestene kommer fort til saken og forteller det som er interessant. Du må også følge med på svarene og gripe inn hvis gjesten snakker seg bort og vikler seg inn i uvesentligheter.

Vær særlig bevisst på språket ditt. Unngå uttrykk og termer som ikke brukes i vanlig dagligtale. Dette er så viktig for TVL at vi har laget en egen veileder for religiøs språkbruk i programmer. Vi ønsker også et språk som ikke sårer minoriteter, eller som er preget av foreldete kjønnstereotypier. Les mer om det her.

Avslutning

Når programmet skal avsluttes, gjelder samme linje som i starten. Unngå formaliteter og avslutningsfraser. Husk at denne avslutningen er for seeren – ikke for medvirkende. Takk heller medvirkende utenfor programmet. I programmet holder det med et kort: «Det var det vi hadde. Betlehem Drammen er tilbake i formiddagstreff om en måned – takk til dere som så på.».

Denne siden er under utarbeidelse. Tips oss dersom du har noen gode råd som bør være med her.

Gå tilbake til startsiden